La fiecare cateva batai de inima simt ca trebuie sa descriu, definesc altfel pagina de fata:


Doar aici, in pantecul matern al pamantului, gravitatia nu imi mai zdrobeste inima, plamanii, sufocandu-ma. Simt pulsul organic al lumii de deasupra, lume in care zilnic cutez sa pasesc.
Prin notitele mele surprind fiecare bataie de inima, vibratie, traire. Creez astfel, incet, incet, o harta a vietii care ma va aduce inapoi in imbratisarea linistii launtrice atunci cand ma voi rataci.
Si, cunoscandu-ma, prevad ca mi se va intampla in nenumarate randuri... :)


SAU

Voi scrie cel mai probabil in momentele mele de sensibilitate. Despre superficialitatea, goliciunea, nimicnicia fiecarui lucru. Despre fobia fata de ziua de luni. Despre revelatiile existentiale dinspre drumul spre casa.

SAU


OF. IUI. <3 ! :-? x_x :-j :x :s ... :)

miercuri, 29 februarie 2012

Ochi de caprioara

Exercitii fara colac 
Marin Sorescu


Inotam spre tarm cu disperare
Si, doamne, ma indepartam de el,
Imi pierdusem simtul de orientare,
Ma tineam de-al lunii cercel
Si de degetul meu cu inel.


Ca o balena sinucigasa
Esuam pe fiecare talaz,
O forta din adanc, uriasa,
O simteam, pietroi, pe grumaz.
Nu stiam daca azi mai e azi.


Orizontul intrase brusc in eclipsa
Ingalat de un soi demoluste
Simteam cu mi se clatina steaua, ideea fixa,
Ca un dinte ce n-o sa mai muste.
Si-un vanotor voia s-o impuste.


Nu e decit un cosmar oarecare,
Iata, cu pumnul il sparg.
Si m-am trezit. Eram, vai, tot pe mare,
Insa ceva mai in larg.


Ingrozit atunci, ce mi-am zis
Privind potopul dezlantuit?
Daca adorm, poate se face vis.
As mai avea o sansa. Si-am adormit.
Nu-i oare si viata un somn nesfarsit?


Si-am luat-o de la cap cu inotul,
Mai istovit, gafaind din greu.
Treaz, si in vis, - tot pe mare mereu.
Rechinii ma atingeau lacomi cu botul
Tarmul refuzat il inecasem chiar eu.


Si  cam asta e totul, si cam asta e totul.






Am tot inotat. De o vreme doar fac pluta, fara efort, fara a ma zbate sa ajung undeva.
Pielea mea s-a incretit  cu  totul, m-am  stafidit  intr-atat  incat  sa ma concentrez in jurul unui punct, fiind mai mult protozoar decat om; o... amiba cu o forma nedefinita, o masa care din densa ce a fost acum e in proportie de 98% nesquik cu lapte rece, restul    fiind potential diluat. Picioarele fara oase si circumvolutiunile clatite de materie cenusie se lasa tarate de secundarul ceasului din clasa ramas fara baterie, singurul care le mai tine impreuna fiind nucleul ce poarta un nume: Irina-Maria Rosca. E doar denumirea latineasca, eu fiind un specimen din pacate pentru omenire, necunoscut, lumea nestraduindu-se sa ma alinte si cu vreo denumire populara, ca Riri sau altceva.

Gasisem si eu un om, o persoana ale carei cuvinte ma facusera sa cred ca ies de undeva din adancuri care ar putea sa suporte revarsarea complexitatii mele, fara a da pe-afara.

Caci, numai cel ce are secrete le va putea ghici pe cele din inimile altcuiva.

Dar era necoapta. Citez fara infloriri, cum mi-e felul: "Nu raman in Brasov cu voi. Merg numai insotita de persoane adulte, cunoscute. N-ai auzit de traficul de copii?" , "Am sa am prieten pe la nu stiu, 18 ani... Ce sa fac eu cu el pana atunci? Si va trebui sa indeplineasca 3 conditii: sa creada in Dumnezeu, sa ma iubeasca si sa ii placa tatei." 
Nu ii contrazic principiile si viuziunile, nu vad o iesire sau un boyfriend ca fiind repere definitorii pentru personalitatea, valoarea cuiva. Nu ca as fi eu cine stie ce iesita in lume, dar prin faptul ca ea eticheta anumite experiente marunte dar paradoxal fundamentale pentru revelarea unor orizonturi,perceptia unor gesturi, intelegerea unor persoane mi-am dat seama ca de fapt ea nu le traise. In caz contrar, experientele acestea ar fi schimbat-o automat, facund-o sa 'isi inece propriul tarm refuzat'. In ea m-am regasit pe mine de prin clasa a VII'a.

Daca i-as fi dat sa citeasca poezia lui Marin Sorescu/povestea mea nu ar fi priceput o doaga.Ah!.

Am simtit frustrare. Eram incompetenta in a o schimba. As fi fost absurda sa o acuz. I'am zambit si  i-am pus mana pe pometii ei ai caror piele, la fel ca si mintea, nu era alterata, respectiv calita de adolescenta. Apoi, prefacandu-ma interesata de crema antiacneica pe care o foloseste, mi-am coborat mana pe grumazul ei si am rupt gatul entitatii, posibilei prietene pe care singuratatea mea negata o plasmuise, din dorinta, dor.  Dintr-o singura miscare, pentru a nu simti durerea( nu ea, ci eu). Am ingropat'o, am uitat'o.

Iar eu, printre toate vulpile, catelele si gaitele, continui sa caut o pereche de ochi de caprioara sau, poate, de caprior.






marți, 7 februarie 2012

Interviu cu Dumnezeu

Ai grija ce gandesti, gandurile tale devin cuvinte. Ai grija ce spui, cuvintele devin actiuni. Ai grija ce faci, actiunile devin obiceiuri. Ai grija ce obisnuiesti sa faci, obisnuintele devin caracter. Analizeaza-ti caracterul, iti devine destin. Interviu cu Dumnezeu, de Octavian Paler. 





luni, 6 februarie 2012

Imi fac galerie.

Pe riscul meu pierd 5 minute tastand cateva randuri.

E luni.

Miercuri-test la geografie din toata materia pe semestrul 2.
Joi-test la franceza din toata materia de pe semestrul 2; test la bio-din toata materia pe semestrul 2.

Hai Irinaaa, stii ca poti. Trebuie. Deja imi pierd nadejdea in 3 medii nesifonate. Hei. 3 materii de toceala, asta inseamna doar 2 nopti nedormite. Deci revenim:

Pot. !

Si ies de aici cu un oftat interior ce imi moleseste parca pieptul, picioarele, ochii. Las', ca mimez cateva miscari de gimnastica pana in camera si sunt reincarcata. Tic Tic Tac Tac. Gata. Am plecat.

duminică, 5 februarie 2012

Prispa de sub vita-de-vie

Si ii ignora pe ceilalti din jur, statea intins in pat si se uita la mine cum ma uitam la monitorul computer'ului. Ma faceam ca nu observ, imi placea cum aluneca privirea lui de pe chipul meu frumos sculptat de cateva luni de sport, pe luciul parului in camera luminata cald, subtil de cateva spot'uri din balcon iar apoi pe rochita mea stransa estetic in talie. Statea pur si simplu rezemat pe umarul sau ce cu timpul devenise din subtire, numai piele si os in puternic, cu vene proeminente pe fibrele de muschi incordate din cauza pozitiei. Iar eu dupa ce il ignoram o perioada, imi intorceam privirea catre el, zambind dulce.

Apoi a inceput tachinarea. Replicile mi le dadea mereu cu un aer vrut a fi dezinteresat, printr-un zambet jumatate scos atat de frumos in evidenta de umbrele luminii ce ii ascundeau in mare parte fata.


***

Ma suparase groaznic cineva din grupul cu care iesisem, adevarul era ca imi permiteam sa exagerez pentru ca eram cu totii prieteni din scutece si a doua zi nu am fi ales decat sa uitam. Cand sa intru pe usa, el trecuse strada in fuga, prinzandu-ma din urma, isi puse bratele puternice in jurul  pieptului meu si imi spuse la ureche 'Mai stai. Te rog.' . Eu nu am spus nimic, nu m-am clintit asteptand sa isi ia mainile din jurul meu. Cumva iritat, spuse 'Fie', trase o gura de aer in piept si ma apuca de gaura de deasupra gambei si de spate, ma salta de la sol, moment in care eu scosesem un 'oh, nuuu' chitait si ma trecu strada cu o aparenta usurinta. Imi astupasem fata in tricoul lui razand.

Si am mai stat.


***

Pe prispa. Eu rezemata de un stalp al carui modele in piatra ce se impleteau parca cu vita-de-vie batrana, deasa  inspre bolta surii mereu ma fascinasera, desenam. Cate o adiere mai aducea mirosul crinilor si trandafirilor din gradina, pe langa cel dulce de struguri in care aerul era imbibat. La cativa stalpi in spatele meu el statea pur si simplu intins pe cimentul prafuit pe spate, cu mainile incrucisate sub ceafa. O singura privire, de doua secunde, sau nici atat, imi fu indeajuns sa vad ca avea ochii deschisi, focusati pe cuibul de randunele de sub modelul floral al surii. Purta tricoul acela negru cu un decolteu strans lejer de un snur niciodata legat.

Nici prin gand nu imi trecea sa fiu eu prima care spune ceva, care rupe tensiunea aceea pe care nici acum nu stiu daca numai eu o simteam.

Si in urmatoarea ora s-a auzit doar cucul, din cand in cand un satean trecand pe strada sau pisica ce venea sa ii mangai din cand in cand coloana. Apoi pasii lui desculti pe prispa, ce se duceau spre interiorul casei, mai racoros.

***

A doua zi, pe prispa. Eu desenand. El expunandu-si de data asta pieptul inspre bronzat, tot pe prispa. Nu am putut sa nu observ: bine lucrat, pieptul umflandu'se la fiecare respiratie, linia patratelelor ascunzandu-se treptat sub pielea abdomenului odata ce privirea cobora mai jos. Dar nevrand sa ii dau mai multa atentie, privirea nu a poposit prea mult pe el.

cu-cu cu-cu cu-cu cu-cu


Si nu am auzit cand dar l'am auzit la cativa centimetri in spate, privind peste umar rezemat pe lateralul stalpului: ' Da' ce tot faci tu aici de cateva zile incoace? ahaaam'

De data asta eu am castigat.

***

Seara. Cand m-am ridicat de pe canapea, arcurile si podeaua au scartait prelungit, sincron. M-am dus la fereastra mica, cu vedere spre gradina. Soarele apunea. Smochinul uscat, impaienjenit isi tara umbrele pana la perdeaua gemuletului. Crinii, trandafirii si toate florile dese, inalte inghesuiau cararuia ce ducea spre tasnitoarea secata si apoi spre portita ruginita. El era intr-un coltisor al terasei. Se incorda facand flotari, fara tricou. Apoi, dupa cateva, destule, am pierdut numaratoarea, se odihni aplecat pe varfuri. Cu un salt asa, elegant. Apoi intra pe usa din spate. Eu m-am aruncat pe canapea, prefacandu-ma ca ... nu fac nimic, doar ma joc cu bratara mea. El intra in camera, se intinde, apoi somnoros: 'hmmm, ce faceti?'

***

Si statea in fata mea, mangaind pisica ce ii adormise in poala. Tot in maieu. Luna si felinarul de departe, de pe strada ii adanceau trasaturile atat de bine definite, drepte: pometii ridicati dar nu rotunzi, copilarosi, nasul acvilat, finut si maxilarul proeminent, masculin. Ochii erau ca doua gauri negre, intunecate.

Am stranutat. Puse pisica jos, pe prispa, atent. Merse in casa. Se auzi podeaua geamlacului scartaind de doua ori si apoi se intoarse. Avea o patura intr-o mana si o pernita intr'alta. Imi spuse sa ma ridic un moment cu spatele de pe zid, in soapta. Ma inveli complet, ma simteam ca un cocon: cald si in siguranta. Puiul de pisica se trezise. El se apleca deasupra sa, pe varfuri. In soapta incepu sa o alinte, sa se joace cu ea, inca buimacita fiinta aceea miniaturala. Incepu sa toarca. Eu stateam si ma uitam la ei, atat de frumosi. El atent, cald, calm, matur oarecum. Si frumos. Doamne cat se schimbase de cand nu il vazusem.

Pe la 4 dimineata in acea noapte, dupa povesti lungi, pline de nimicnicie, soptite, glume, amintiri, am ajuns cumva toti 3 inveliti in aceeasi patura: eu, el, pisoiul. Se racise. Eu mangaiam parul pisoiului din poala mea, ce torcea. El  mangaia parul meu incalcit, imprastiat peste tot in jurul capului meu din poala lui. As fi tors si eu daca as fi putut.
A luat o suvita intre doua degete, toate miscarile ii erau atat de fine, controlate, elegante. O mirosi. 'Parul tau... miroase atat de bine, a flori.' Era fascinat, mirat, curios, dulce.

La un moment dat, dupa o portie buna de ras din amintirile noastre de mici l-am intrebat: "Tu cum iti aduceai aminte de mine?". "Frumoasa. Erai frumoasa, mereu ai avut obrajii astia, si ochii. Acum esti si mai frumoasa. Obrajii, ochii, buzele, parul...'. Se uita de sus la mine, incercand sa imi distinga trasaturile in lumina ce mai strapungea perdeaua de Mana-Maicii-Domnului ce se agata de streasina in continuarea vitei-de-vie. Si el era frumos. Foarte. Si i-am spus.
' In momentul asta mi-as fi dorit sa nu fi verisoara mea.' A spus uitandu-se la cuibul de randunele. A respirat adanc. Eu am tremurat. Nu mai stiu cum a trecut acel moment lung de tacere, cine a spart gheata sau cum... Unul din cele mai frumoase momente traite de mine in acea vara.

Cainele a inceput sa latre sufocat. Se auzi o poarta scartaind. El sari fara sa ma loveasca, alerga pe langa stalpi catre poarta. Se ascunse in gradina. Eu il vedeam apropiindu-se cat mai mult de carare pentru a vedea ce si cum. Cainele se potoli. El reveni, dand de inteles ca nu a vazut nimic. Am revenit si eu de dupa coltul casei unde ma pitisem ca nu cumva sa fiu vazuta de catre... orice fel de intrus.

De atunci au mai fost inca vreo 2 episoade in care poarta parea sa ne joace feste, de fiecare data eu ascunzandu-ma dupa colt caci in miez de noapte intunericul, scartaitul prelungit si eu, o fata, nu ma puteau face sa am o alta reactie si el alergand sa previna orice incident. Intr-adevar, gesturile lui ce pe moment imi pareau eroice m-au impresionat, chiar daca acum efectul lor s-a fadat un pic.

Dupa ce zorii au inceput sa albastreasca cerul si sa imbibe iarasi aerul cu mirosul florilor din gradina, pisoiul s-a trezit, si-a infipt gherutele in mana mea in semn de 'Buna dimineata, trezeste-te din lumea ta' si s-a pierdut prin iarba. El s-a ridicat, a impaturit patura sub un brat si mi l-a intins mie pe celalalt. ' Haide hopa-sus' si mi-a zambit pe jumatate.

In casa, m-am pitit langa verisoara mea mai mica ce ocupase intreg patul. El se intinsese pe jos, in patul improvizat din nevoia celor 4 camere fiecare cu cel putin cate un pat, toate ocupate.

'Somn usor, Dan.'
'Somn usor, Irina.'

***

M-am despartit de acea prispa, ca in fiecare an, plangand.

 Deja imi era dor de tot. Nu am mai vorbit cu Dan de atunci. Dupa scurta noastra vizita, revenise la personalitatea sa normala: de mistocar, badaran, nesimtit. O fi vreun mecanism de auto-aparare. M-a durut. Eu prefer sa pastrez totusi amintirile ce, la o relatare superficiala, par a fi nimicuri. Totusi acele zile si acele nopti s-au transformat intr-unul din reperele temporale ale acelei veri, care o diferentiaza de altele.

Am invatat cateva lucruri. Acea vara mi-e dovada a faptului ca nu am ramas imuna sentimental dupa cateva experiente mai vechi si mi-a servit ca mostra a fluturasilor pe care candva, intr-o viitoare vara ii voi simti. Desigur, starniti de cineva pe care etica, genetica si orice alta regula cosmica nu mi-l restrictioneaza.

Prispa aceea, de cand sunt eu mica, pare a fi magica. Incalzita de atatea amintiri, trairi, urme de pasi ce in fiecare an devin mai mari...

Abia astept vara viitoare cand voi pasi iarasi desculta pe cimentul acela fierbinte si voi adormi cu o pernita batraneasca, cu un alt motanel in brate, sub vita-de-vie...













Astazi m-am trezit plangand





Astazi m-am trezit plangand. Fara scantece, fara nervozitate, fara grimase. Pe fata mea fara expresie se prelingeau doua lacrimi cristaline, pure, sincere. As fi vrut ca perna sa le absoarba, cu tot cu imaginile de peste noapte inainte ca eu sa ma trezesc, sa simt, sa apuc sa interpretez.


Am avut un vis. Nu il pot numi cosmar desi de foarte mult timp nu a mai fost incarcat vreun somn de al meu cu atata emotie ca sa gasesc dovezile materiale dimineata, pe obrajii mei.


Eram ... la scoala. Nu la liceu, la scoala generala, gimnaziu. Sus, la etaj. O zi frumoasa, coridorul aglomerat ca de fiecare data la sfarsitul orelor, cu elevi-adolescenti-fiinte-cu-propria-viata grabindu-se sau pasind cu lene pe scari in jos catre iesire. Soarele facea totul sa para mai colorat, igienic, steril. Eram la gimnaziu desi ma vedeam pe mine cea de liceu. Si scoala inaintase in materie de tehnologie, parca un reper sa imi arate mie ca este vorba de prezent.


Eram cu doua foste foarte bune prietene. Eram inca 'compacte'(o gluma din interior). Un trio. In vis ma simteam atat de naturala in prezenta lor, ma cunosteau, le cunosteam de ani buni de zile, pe una dintre ele de la gradinita. Ma simteam comfortabil, eu, fara sa ma straduiesc sa impresionez sau sa imi fie frica sa fiu eu. 


Dar era o diferenta. Ele stateau in spatele meu, aproape alipite, apropiate. Si zambeau asa, pasnic, ca intotdeauna, lasandu-ma pe mine sa le fac sa rada, sa ma prostesc, sa fiu ghemotocul de energie al grupului. Iar eu ma comportam la fel cum ma comport cand stiu ca am musca pe caciula, asezata acolo dintr-un anumit motiv: vesel, energic, le dadeam atentie. Ce simteam in vis ca voiam sa fac? Sa rada. Sa rada cum faceau odata. Sa imi dea un pic de atentie. Dar ele stateau inca in spatele meu, zambindu-mi: nu sfidator, nu acel zambet care mi-ar fi dat de inteles ca in urmatoarea secunda aveau sa ma barfeasca pe la spate... 


Erau si ele 'liceence'. Era acel zambet afisat unui copil pe care nu vrei sa il ranesti, nu pentru ca ai tine la el sau  ai fi obligata sa ii faci pe plac pentru ca ar fi al unei matusi nebune ci pentru ca asta e felul tau de a fi, draguta, amabila. Asa cum le stiam si pe ele cu persoanele pe care nu le cunosc, cu strainii, cand sunt timide. Era ca si cum ele crescusera, eu ramasesem ghemotocul de energie al unui trio destramat.   Le'am spus ca as avea nevoie de o carte de la ele, imprumut. Au dat din cap. Apoi eu, ametita, haioasa, incurcata dar atat de dulcea de mine mi-am scapat ghiozdanul peste scari, imprastiindu-se tot continutul cand s-a lovit de podeaua de la parter. Nu ma simteam stanjenita fata de ele, de obicei cu asta le amuzam, cu stangacia mea copilareasca. Dar ele doar zambeau.Le-am spus sa ma astepte pana imi strang eu lucrurile sa mergem impreuna spre casa.




Si am pornit spre ghiozdan, sa il recuperez. In momentul asta scarile s-au despicat in vis, eu am luat-o singura pe o parte iar ele, pe cealalta, impreuna cu toate celelalte fiinte cu viata proprie. Ele se tineau de brat, de obicei eu eram la mijloc in imbratisarea asta...Le-am vazut o vreme mergand incet pe scarile lor apoi un perete mi-a inchis privirea.


Si am ajuns jos. Intr-o cladire diferita. In alt liceu, necunoscut, rece, mare, somptuos.. Ele au ramas tot in scoala noastra. Impropriu spus: scoala lor.  Am inceput sa fug, fara sa respir, grabindu-ma sa ajung inapoi, la baza celorlalte scari, in cealalta scoala, in locul pe care il cunosteam, relativ mic dar sigur, cald. Si am ajuns. Ghiozdanul meu era asezat frumos, la iesire. Avea inauntru tot, inclusiv cartea pe care le-am cerut-o lor imprumut. Dar eram singura. Portile erau inchise. Era amiaza tarzie. 


Pe ghiozdan era desenat un ursulet ce imi zambea. Atat. Eu am simtit, in vis, ca acum trebuie sa ma intorc la noua mea scoala, rece, mare, somptuoasa. Singura. Necunoscand pe nimeni.


M-am trezit. Aveam lacrimi in obraji. De ce? Pentru ca am simtit cu atata intensitate dorul fata de ce aveam de la inceputul anului, care a fost inabusit cu teme, lectii, invatat. Nu ca imi pare rau de fosta scoala. Nu. Ceea ce stiu ca m-a rascolit in somn a fost prietenia pe care am lasat-o in urma, pe care eu am fost cea ce a abandonat-o. Poveste mai lunga, dar eu aveam musca pe caciula. Nu ma urau pentru ca le abandonasem. Nu simteau nimic. Erau indiferente fara sa isi impuna. Zambeau. Mi-au aranjat ghiozdanul, de fapt una din ele mi'l aranjase-stiu eu desi a fost un vis- pentru ca una se purtase cu mine inca de mici ca si cum ar fi fost mama protectiva dar nu pisaloaga. Erau ca un fel de roluri care se impregnasera comportamentelor noastre. Ele m-au ajutat cu ce le-am cerut,cartea, dar de asteptat nu ma astepasera. Aveau propriile treburi, vieti care nu ma mai includeau. 


Apoi au plecat, tinandu-se de brat, un duo in a caror ghiozdane  carau amintiri, istorie, ani ai copilariei petrecuti impreuna. 


In ghiozdanul meu eu port doar manuale si caiete. Ar fi prea greu, dureros sa aduc cu mine amintiri in noul meu liceu rece.


Poate mi-e dor de ele. Si nu numai. Dar stiu ca intr-un fel merit asta. Am fost ignoranta la un moment dat.


Nu a fost cosmar. A fost un vis-metafora, o retrospectiva ce are doar sa imi faca mai amara o dimineata de duminica. Pentru ca nu pot sa sudez praf de cenusa. 


Sunt un pic prea sensibila in momentul acesta, dramatizez poate fara a imi da seama. Dar stiu ca peste 15 minute o sa uit ce gandesc acum, ce simt, o sa ma incurc in alte viziuni, motto-uri, self-feedback'uri. Am vrut sa scriu cat inca simt, gandurile mele brute.






Gata. Ma apuc de scoala.